Tiesniesis. Turpinājums 1

Ir grūti izsekot laika plūdumam, kad esi ieslēgts mazā, tumšā telpā ar ļoti nelielām kustēšanās iespējām. Un apgrūtinātu elpošanu. Pat desmit minūtes var šķist kā vesela mūžība, tāpēc Kārlim bija grūti noteikt, cik ilgu laiku viņu veda. Likās, ka ļoti ilgi, taču šī sajūta varētu būt mānīga. Lai nu kā, mašīna apstājās un kādu laiku nekas nenotika. Ne sarunu, ne kustību, nekādu skaņu. Nekā. Nez kāpēc nekā ir vēl baisāk. Tajos nekā brīžos cilvēks paliek pats ar sevi un savām domām. Un reti kas var būs baisāks kā paša domas situācijās, kuras tu nevari iespaidot. Kārlis sāka trīcēt. Ne no aukstuma, bet trīcēt tā, ka viss ķermenis ir sasprindzis un nelielas trīsas skrien no krūtīm uz perifēriju. Likās, ka tas nav viņš, kas trīc. Tas ir – viņš, bet ne viņš, ne apzināti, ne kontrolēti, kad kaut kas notiek ar tavu ķermeni, bet tu to nevari ietekmēt un pat negribi, lai tā būtu un notiktu.

Kā toreiz, ka Kārlis vēl nebija augsti godājamais tiesneša kungs, bet gan tiesību students, kurš na haļavu dabūja biļetes un pirmo reizi mūžā gāja uz operu. Protams, nedaudz kavēja, nedaudz steidzās un bija nedaudz izsalcis. Studentam pirkt ēdienu Operas namā ir pilnīgi neiedomājami. No naudas dedzināšanas būtu lielāks gandarījums. Tāpēc viņš izdzēra puslitra ūdens pudeli un cerēja, ka ūdens kuņģī nomāks izsaukumu. Daļēji tā arī bija, taču pēc pusstundas mūzikas klausīšanās, brīdī, kad skanēja uvertīras spilgtās melodijas krasākais kontrasts un dziļākais emociju lādiņš, viņa kuņģis ieskanējās. Priekšā sēdošās sirmās kundzes uzreiz pagriezās pret Kārli un paskatījās tā.. Nē, neko neteica, operas laikā ir ārkārtīgi nepieklājīgi sarunāties, taču skatīties ar aizvainojumu un gandrīz naidu, to gan var. Kundzītes izskatījās pēc īstām operas pazinējām, ar operas apģērbu, kas pirkts tikai vienam mērķim, ar stundām gariem stāstiem. Pat īpaši veidotu frizūru pāris stundu mūzikas baudīšanai. Viņas uz Kārli paskatījās tā, it kā viņš būtu aizdedzinājis viņām matus, nogalinājis sunīti un pametis viņu mazmeitas. Stāvoklī. Sabojājis ne tikai mirkli, bet visu dzīvi. Bet tas taču nebija viņš. Nē, nu bija, bet taču nebija. Kā cilvēks var ietekmēt šķidrumu un gāzu kustēšanos organismā? Jā, viņš varēja ātrāk pamosties, paēst, neskrienot tikt līdz operai un nevienu netraucēt, bet vai darot kaut ko vienu, neapzinātu, tu vari skaidri un nepārprotami zināt kā tas ietekmēs kaut ko citu?

Trīcēšanu un atmiņas par operas pazinēju nicinošajiem skatieniem pārtrauca bagāžnieka atvēršanās un auduma gabals, kas tika iebāzts viņam sejā. Vai uzvilkts uz galvas, īsti nevarēja saprast. Viņu sagrāba aiz rokas, izvilka un iesēdināja krēslā. Auduma gabali apskāva viņa roku locītavas un potītes. Tiesnesis. Apgabaltiesas tiesnesis. Piesiets pie krēsla, ar lupatu sejā, kas nedaudz smaržoja pēc jasmīniem. Varētu šķist, ka Latvijā tā nenotiek, varbūt tikai filmās, bet te nu viņš bija - sasiets, atvests, neko neredzošs un viens. Viņš juta, ka uz viņu skatās. Tikai sajūta, nekas neliecināja, ka viņam blakus kāds būtu. Tikai pēc kāda laika viņš saklausīja soļus. Tie netuvojās, drīzāk riņķoja un nedaudz attālinājās, kas liecināja, ka uz viņu tiešām kāds skatījās. Viņš klausījās soļos, nelielā klaudzēšanā un maigā švīkstoņā gar grīdu. Tieši pie diviem simtiem soļu, viss apklusa. Pēkšņais klusums viņam lika nedaudz sarauties. Tāpēc klusumu griezošā balss vairs nelikās tik pēkšņa un nepatīkama. Pat nedaudz glābjoša.

-         - Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija šādā sastāvā..

Ir ļoti grūti aprakstīt balsi. Aprakstīt cilvēku ir vieglāk, vizuālās īpašības ir vieglāk uztveramas par audiālām. Lai nu kā, balss, kas pārtrauca klusumu skanēja nedaudz rūgti, nedaudz dārdoši, ar dažām ķērcošām notīm. Ne nepatīkami. Tikai pēc tās nevarēja identificēt personu, varēja pateikt tikai to, ka tas ir vīrietis. Vīrietis, kas lasīja spriedumu. Kārļa spriedumu.

-        - Tiesa, noklausījusies pieteicējas paskaidrojumus, un pārbaudījusi lietā esošos rakstveida pierādījumus, atzīst, ka pieteikums ir pamatos un apmierināms.


Lai arī viņš saprata un zināja, ka tas ir viņa paša rakstītais spriedums, viņš nespēja atcerēties pašu lietu. Nebija nekādu atmiņu par lietas dalībniekiem. Nekādu.

Turpinājums sekos..