Tiesnesis

Brīdī, kad mašīnas bagāžnieks aizvērās, Kārlis visvairāk nožēloja šīs dienas šlipses izvēli. Ja viņš būtu izvēlējies nedaudz jauneklīgāko, melno, plānāko šlipsi, šīs biezās, plātās, dzeltenās vietā, varbūt viņam būtu nedaudz vieglāk elpot. Pārāk daudz materiāla viņa mutē. Un priekš kam vispār šlipse, vajadzēja kā Ansim, no rajona tiesas, kurš tiesas sēdi apmeklēja pilnīgi kails, zem mantijas, protams. Lai gan derības ir derības, kas nav jāpataisa par normu. Jo īpaši tāpēc, ka Kārlis tomēr ir apgabaltiesas tiesnesis. Tas taču ir kaut kāds sasniegums un bonusa punkts prestižam. Reputācijas viens no augstākajiem plauktiņiem, tā teikt.

Papildu nožēlai par šlipses izvēli, elpas trūkumam un kaut kam asam, kas dūrās viņa nu jau sirmi kailajā galvvidū, Kārlis attapās, ka lūdz Dievu. Viņš apmulsa no tik muļķīgas atskārsmes. Septiņus gadus studējis, balstīts uz loģiku un saprātu, izlasījis vairākus simtus zinātnisku traktātu un pētījumu, ar ļoti lieliem aizspriedumiem pret jebkāda veida ticību tam, ko nevar redzēt, dzirdēt un galvenais – pierādīt. No otras puses, diezgan loģiski, kam vēl šajā brīdī lūgt palīdzēt? Muļķīgi cerēt, ka policijas darbinieki apturēs transportlīdzekli un viņu izglābs – jā, bet lūgt palīdzību? Kam? Paziņam prokuroram, kurš šobrīd jau noteikti ir izdzēris otro rīta kafiju ar jumtiņu? Viņš pat nenojauš, kas ir noticis. Mammai? Ko tad viņa izdarītu, pat, ja sadzirdētu Kārļa lūgumu pēc palīdzības? Ar savām vecajām, pietūkušajām kājām skrietu līdzi mašīnai un kliegtu, lai kāds izglābj viņas dēlu? Laikam jau nav nekā nosodāma, ka šādos brīžos pat tie, kas netic, sāk lūgt.

Pie viena nožēlas viļņa, vai varbūt tāpēc, ka īsti nav citu ko darīt, guļot sasietam mašīnas bagāžniekā, Kārlis nožēloja arī visu pārējo. Karjeras izvēli. Visus tos brīžus, kad strādāšanas un mācīšanās vietā viņš skatījās muļķīgas bildītes internetā un sarakstījās ar ne visai glītām meitenēm, lai tiktu pie seksa. Pie lielākas motivācijas esamības, viņš noteikti būtu kļuvis par advokātu. Kaut gan – kāda starpība? Nu labi, iespēja tikt pie lielākiem ienākumiem, administrēt maksātnespējas lietas, labāks kabinets un smukāka palīdze, bet lielos vilcienos, vai tā tiešām ir tik liela atšķirība? Šobrīd viņš vismaz var pazemot tos lecīgos advokātus, kas pārvietojas dārgos auto, valkā glaunus uzvalkus un apmeklē manikīra salonus. Tiesas sēdē viņš bija Dievs. Cilvēki satraucās pirms runāt ar viņu, viņu dzīves aspekti bija Kārļa rokās. Nē, šo izvēli viņš nedrīkst nožēlot.

Sievas un bērnu neesamība. Šī ir tā dzīves izvēle, kuru Kārlis apšaubīja visbiežāk. Un, jo ilgāks laiks bija pagājis kopš viņa dzimšanas, jo biežāk viņš šaubījās, ka ir izdarījis pareizo izvēli. Jā, ja loģiski visu saliek pa plauktiņiem, tad “+” pie būšanas vienam ir vairāk, taču šis ir tas dzīves aspekts, kuru ne vienmēr var izlīdzsvarot ar loģiku un plusiem, emocionāls jautājums, kas liek apšaubīt acīmredzamo. Vai tiešām viņš ir redzējis lieliskus piemērus laimīgām laulībām? Kāpēc viņš pats nevarēja būt tas piemērs citiem? Vai viņš spētu būt uzticīgs un laimīgs? Vai viņš vismaz ir mēģinājis un izjutis, kā tas ir, vai tikai izdarījis pieņēmumus? Kā būs ar dziļākām vecumdienām, cik vientuļš viņš būs, salīdzinot ar precētajiem un tiem, kuriem ir bērni? Vai bērna apciemojums reizi divos mēnešos tiešām mazinātu vientulību? Un kurš vispār teica, ka vecumdienas ir priekšnosacījums vientulībai? Vissmagākais arguments viņa nožēlai bija iespēja pēc laulībām nomainīt uzvārdu. Kālis Pipka tomēr nav labākais uzvārds augsti godājamam apgabaltiesas tiesnesim. Bet vai uzvārda maiņa uz sievas uzvārdu nav tā kā vājuma pazīme un vīrišķības trūkums? Vai tādā veidā viņš nekļūtu vairāk līdzīgs savām kolēģēm tiesnesēm? Kārtējā tiesas bāba, tikai ar pliku galvas vidu.


Turpinājums sekos..