Einšteins

Modinātāja uzstājīgā pīkstēšana pārtrauca viņa kārtējo sapni par aizmukšanu no mājām un dzīvošanu mežā. Šie sapņi bija kā sava veida stāstu sajaukums par Tarzānu un Eda Staforda izdzīvošanu uz vientuļas salas Discovery kanālā. Tikai gadus divdesmit pirms pašiem raidījumiem. 
Kārlis piecēlās negribot, bet uzmanīgi, lai neiztraucētu blakus guļošo kaķi. Iešļūca biksēs, uzvilka pāri galvai vakar novilkto džemperi ar neskaitāmiem laika zoba izgrauztiem caurumiem un šļūca uz kūti. Ikdienas rituāls, kas nav gluži piemērots puikam, kas vēlas piedzīvot pirmo seksuālo pieredzi. Priekšauts, kas no piena un govs mēslu kombinācijas atgādina smagnēju vaskadrānu. Smaka, kas kļūst par tavējo. Plīša lācītis, kurā katru dienu iespricē siltu pienu.
Ceļš uz skolu. Ierobežots laikā, ne distancē un ceļu izvēlē. Katru dienu savs, katru dienu sava iekšējā saruna, katru dienu cits tēls, veiksmīgs, bez vaskadrānas. Sportists, biznesmenis ar sporta mašīnu. Divu draugu sarunas čaukstošo lapu skaņās. Nepiemēroti apavi, kas liek kājām aizķerties aiz katra ceļa negluduma. Rudens rītos gaiss jocīgi ož. Tāds trūdējuma un aukstuma radīts svaigums, apsalusi dubļu un atkritumu ķēpa, kas palīdz ceļot laikā un dimensijā. Izrauties. Aizmukt. Rudenī ir visvieglāk nebūt šeit un tagad.
Braucienu sporta kabrioletā saules apskautajos kalnos un to pavadošo smaidu pārtrauca fizikas skolotāja jautājums par pareizās formulas piemērošanu, lai atrisinātu kādu ļoti konkrētu uzdevumu. Par kādu ļoti teorētisku un praktiski neiespējamu situāciju.

- Kārli?

- Kā reiz teica Einšteins, tad iztēle ir svarīgāka par zināšanām. Zināšanas ir ierobežotas. Iztēle aptver visu pasauli.

Tas notika kā izrāvums no miega, izsauciens teikuma beigās, realitātes sitiens pakrūtē, kaut kas negaidīts, neizskaidrojams, kaut kas ko nevēlies piedzīvot un nevari izskaidrot, bet tad tas notiek.

Brīdī, kad Kārlis domās ielika punktu šī teikuma beigās un viņa balss radītie skaņas viļņi beidza klejot starp klases biedru rindām, viņš saprata, ka viņš tiks atpizdīts. Varbūt ne uzreiz, vēlāk, bet noteikti tiks atpizdīts. Ne jau tāpēc, ka kāds nepiekristu Einšteinam, vai uzskatītu šo apgalvojumu par nepareizu vai neiederīgu, pat ne tāpēc, ka viņš ož pēc piena lācīša un sapņo dienas laikā, bet gan tāpēc, ka atpizdīt vienalga kādu vajag, bet viņš tā kā pats uzprasījās. Tādējādi ir iekārotas lietas un to zina visi. Izvairīties no atpizdīšanas var tikai tad, ja runātājs ļauj visiem noprast, ka vienādi zemu vērtē gan savu, gan citu veselības un dzīvības. Tādos gadījumos iztēle ņem virsroku pār zināšanām un loģiku un var novilcināt neizbēgamo.