Par Humbertu. Nosaukuma izvēle.

Manu nu jau šķietami iegūto harmoniju, pārdomām par Elīnas likteni un mēģinājumiem pievērsties reliģijai, pārtrauc neizpratnes pilni cilvēku kliedzieni par pedofīliju. "Pedofīlu bārs", kāds kliedz pārbolījis acis un putām pilniem mutes kaktiem. "Nav prātīgs nosaukums priekš grāmatu mīļiem", kāds cits burkšķ savā stūrī. "Vispretīgākais varonis visā literatūras vēsturē", spalgā balsī kliedz vēl kāds.

Pretīgas gļotas sakrājas kaklā. Gribas vemt.

Jā, grāmatu veikals ir nosaukts Nabokova "Lolitas" varoņa Humberta Humberta vārdā. Jā, viņam bija sekss ar 12 gadīgu meitenīti. Jā, pedofils, ja jūs tā vēlaties un esat gudrāki par William Robertson Davies, kurš tomēr uzskatīja, ka grāmata ir par to kā samaitāta un pat slima meitene pavedina vāju vīrieti. Attaisnojums - teiksiet? Ejiet dirst - es teikšu.

Pārdomas par sabiedrības liekulību, divkosību un morālo degradāciju ko pavada satrūnējušas miesas smaka, man neizdosies ietilpināt viena bloga ierakstā. Sabiedrībā nekad tās pastāvēšanas vēsturē nav bijusi tik virspusēji pareiza. Nekad. Sekss ar maziem zēniem Romā - fuj, orģijas - fuj, sekss ar ģimenes locekļiem - fuj, čurāšana mutē - fuj, fuj, fuj bez gala un apstājas. Nu jau pats sekss kā tāds, jebkurā tā izpausmes veidā, pat starp laulātajiem misionāra pozā ar nolūku iegūt bērnu ir fuj. Vismaz vārdos. Kas notiek realitātē ir pavisam cita tēma. Apslēpta, neredzama. Ja pa dienu cilvēks labi izskatās, smaržo, strādā, pārāk daudz nedzer, palīdz citiem cilvēkiem, kaķiem, pabaro kādu, ziedo, tad neviens nevar pārmest, ka vakarā viņš pierīsies kā cūka, apmīzīsies, vems, izdrāzīs atejā viesmīli, tad vakarā uzdirsīs sievai uz krūtīm un tēlos Klīvlendas tvaikonīti, tas nekas. To neviens nezina, par to neviens nerunā. Tā nepastāv.

Kāds tad ir cilvēks? Kurš nav klasiskais patērētājs. Radošais - alkoholiķis, narkomāns, homoseksuālists, pedofīls, atkarīgais no sievietēm.. Nešķirojot dzimumus, es runāju par blakus efektiem procesam ko sauc par radīšanu. Daļa šausminās. Daļa mauj līdzi slavenāko geju dziedājumiem un pēc stundas jau apmētā ar izkārnījumiem tos, kas publiski atļaujas atzīt, ka ir geji.

Veikala nosaukums ir par godu grāmatas TĒLAM. Izdomātam varonim. Kādam ir jābūt smadzeņu stāvoklim, lai to sauktu par slavenāko pedofilu? Viņa nebija. Viņš nestaigāja pa zemes virsmu ar miesu un asinīm un nesprauda savu daiktu nevienas divpadsmit gadīgas meitenes starpkājē. Viņš bija izdomāts, vājš vīrietis. Tāds pats, kādi esam mēs, tikai īsti, bet ar savām vājībām, ko ne vienmēr var pieņemt līdzcilvēki. Un nē, mēs neesam pedofili.

Justies kā mājās, būt tādam, kāds esi, runāt par notikumiem, ne bakstīt ar līku pirkstu citu vājībās. Cik daudz ir lietu ko vēlētos brīvi pārrunāt, bez aizspriedumiem, bez pārmetumiem? Daudz.

Nē, mēs nemainīsim nosaukumu, mēs neslēpsim to, ka esam atvērti domām, sarunām. Un nē, mēs netirgosim alu. Bankrotēsim un Rīga zaudēs vienu bez šaubām jauku vietu, bet mēs nesalūzīsim un nemainīsimies, lai izdabātu liekuļu un divkošu baram. Protams, ceru, ka tas nav nekāds bars, bet tikai daži saulē spēcīgi sakarsuši indivīdi un viss mums būs kārtībā.